Toen en Toekomst

Sinds 8 april hangt een bijzondere expositie over de architectuur van de Stadsschouwburg en zijn geschiedenis in het pand. Lange tijd gesloten voor publiek, maar gelukkig kunnen we nu open. 
Je kunt de expo bezoeken tussen 10.00-15.00 uur  op  zaterdag 2 oktober. Vanaf 6 oktober tot eind december 2021 is de expositie te bezoeken op wo t/m za van 10.00-15.00 uur. 

 

Op deze pagina kun je gedeeltes van de expositie bekijken en vind je toelichtende teksten.

Brutalisme, De zeven kunsten, architect Bijvoet en Mariken van Nieumeghen... Ogenschijnlijk hebben deze personen en begrippen niets met elkaar gemeen. Toch vertellen zij het verhaal van de geschiedenis van de stadsschouwburg Nijmegen. En het verhaal laat zien dat kunst in het theater huist!

Beton staat symbool voor de idealistische gedachtegang van de naoorlogse wederopbouw. Wat waren de idealen van toen en wat is daar nu van over? Zijn er nieuwe idealen voor de toekomst?

Ingrid Oostendorp cureerde in opdracht van de stadsschouwburg Nijmegen de expositie waarin zij o.a. samenwerkte met historicus Has van Goethem (research en tekst)  en schrijfster | kunsthistoricus Daphne Rieken (research, tekst en podcast) en Jan Mellema (inrichting). 

Deze expositie wordt mede mogelijk gemaakt door: 
Prins Bernhard Cultuurfonds, Regionaal Archief Nijmegen en Dam & Partners

Luisterplaats Andere Maan

Op een verrassende plek in de schouwburg vind je de luisterplaats Andere Maan: neem plaats in de cellokist of scan ter plekke de QR-code met jouw mobiel en geniet van het verhaal.


Titel: Andere Maan.
De waarachtige en zeer wonderlijke historie van Mariken van Nieumeghen en de Onzichtbare Man die in de catacomben van de schouwburg hun toevlucht zochten. 


“Ik ben de geliefde van de duivel,
En dat ben ik meer dan zeven jaar geweest. 
ik heb met hem gewandeld en gereisd, en besef dit goed
Ik heb met hem gedaan wat echtgenoten doen. Maar voordat wij een liefdesrelatie aangaan, moest hij mij eerst de zeven vrije kunsten leren”. 
Beluister het verhaal/ de podcast in de cellokist en/of scan de QRcode met uw mobiel
Dit verhaal | de podcast is onderdeel van de expositie Bravo Bravo , 60 jaar schouwburg Toen & Toekomst

Tekst, verhaal en montage: Daphne Rieken
Muziek: Tim van Brenk, Ingrid Oostendorp
Eindmontage: Mirthe Scheiffes, Maïra Rachmadiev
Concept en beeld: Ingrid Oostendorp 
Inrichting luisterplaats: Jan Mellema, Ingrid Oostendorp
Met speciale dank aan Jan Mellema voor de cactus

La Bonbonnière

Op dinsdag 15 oktober 1839 wordt de schouwburg aan de Burchtstraat in Nijmegen, de voorganger van de huidige stadsschouwburg, in gebruik genomen. Het gebouw krijgt in de volksmond de naam ‘Bonbonnière’ door het markante koepeltje op het dak voor de ingang.

Meer info

Ervaar de schouwburg

Het verhaal van de schouwburg is verweven met het leven van zijn architect. Als je door de ruimte heenloopt en kijkt naar alle losse onderdelen, kom je steeds meer te weten over de architectuurvisie die ten grondslag ligt aan het gebouw.

Meer info

Architectenduo Bijvoet en Holt

“Ik heb graag een probleem, dat brengt je op andere ideeën.” (citaat Bijvoet)
Waar Bijvoet zich verdiept in de anti-elitaire idealen en vernieuwende ideeën van Le Corbusier´s brutalistische bouwstijl, brengt Holt Het Nieuwe Bouwen daadwerkelijk in de praktijk.

Meer info

Brutalisme

Brutalisme verkrijgt zijn naam van ‘Beton brut’: naakt, ruw en onbehandeld beton. Brutalistische gebouwen domineren doorgaans de omgeving. Zo ook de stadsschouwburg in Nijmegen.

Meer info

Echo van een glazen huis

Dit dode hoekje, dat wordt afgesloten met glazen blokken, is een ode aan het ontwerp waarmee architect Bernard Bijvoet zich internationaal op de kaart zet.

Meer info

Wandtapijt Jean Lurçat

In een hoek, op de eerste verdieping van de stadsschouwburg hangt een kleurrijk wandtapijt van Jean Lurçat. Het is geschonken in 1964 door de Industriële Kring Nijmegen. Het wandtapijt zegt iets over de geschiedenis van de architect Bernard Bijvoet.

Meer info