SPAfrica

Water voor tranen en tranen voor water
za 30 nov ’24 en zo 1 dec ’24
za 30 nov ’24
en
zo 1 dec ’24

Het project SPAfrica  onderzoekt hoe kapitalisme verbonden is met racisme. Op welke manier spelen immateriële goederen zoals identiteit en culturele achtergrond een rol binnen onze kapitalistische maatschappij?

Het is een performance over empathie – het vermogen om je in te leven in wat een ander voelt en ervaart – en extractivisme. Wat als empathie de bestaande machtsstructuren niet opheft of verandert, maar juist bestaande privileges versterkt? SPAfrica legt de problematische werking en het verborgen racisme van empathie bloot.


SPAfrica introduceert een tweeledig gebaar waarbij ‘vloeibare empathie’ wordt onttrokken. Het project bouwt voort op de transactie van hulpbronnen tussen Europa en Afrika – water voor tranen en tranen voor water. Enerzijds wordt drinkwater uit de Sub-Sahara geïmporteerd in Europa: SPAfrica – ’s werelds eerste empathiedrank. Anderzijds worden tranen gewonnen in het hart van Europa en overgebracht naar de oorsprong van het water in Afrika. Het project combineert de exploitatie van natuurlijke en emotionele hulpbronnen om de neoliberale strategieën bloot te leggen in de zoektocht naar alternatieve grondstoffen.

Nominatie Theo d'Or Toneelprijs 2024

Ntando Cele is door het Nederlands Theater Festival en de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD)  genomineerd voor de Theo d’Or voor de meest indrukwekkende acteerprestatie in een dragende rol.

Uit het juryrapport: “Ntando Cele’s performance is een meesterlijke acteerprestatie, waarin ze zowel kracht als kwetsbaarheid weet te combineren. Haar vertolking in SPAfrica is doordrenkt van een opvallende authenticiteit. Ze slaagt erin om het publiek mee te voeren op een reis door complexe thema’s en persoonlijke strijd, waarbij ze elke nuance en laag van haar personage tot leven brengt.” 

Credits

performance Ntando Cele 
regie Julian Hetzel