De mens: het slimme kuddedier

Theatercollege met cognitiefilosoof Marc Slors
blikvanger
di 1 okt ’24 20:15 - 21:45
di 1 okt ’24
20:15 - 21:45
  • di 1 okt ’24
    20:15 - 21:45
    De Vereeniging Kleine Zaal - vrije plaatskeuze
  • Op de tickets zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.

De mens is een slim kuddedier. Cognitiefilosoof Marc Slors van de Radboud Universiteit legt uit dat kuddediergedrag niet dom volgen is, maar juist de basis van het succes van de mens. Ontdek hoe bewust en onbewust gedrag ons vormen en welke voordelen én nadelen het zijn van een kuddedier heeft. 

Cultuur 

Een mens alleen heeft niet per se een slimmer brein dan een chimpansee. Maar een grote groep mensen is wel tot veel meer in staat dan een grote groep chimpansees. Hoe kan dat? 
Mensen kunnen cognitieve arbeid eindeloos verdelen en vervolgens op elkaars kennis voortbouwen. Dat vraagt twee dingen: een netwerk van praktijken om van elkaars kennis gebruik te maken en een houding van basaal vertrouwen in wat anderen kunnen en doen. Dat netwerk en die houding werken alleen als we ons opstellen als kuddedieren. Welke belangrijke eigenschappen en overlevingsstrategieën heeft onze sociale evolutie ons meegegeven? Is de mens met al haar inventiviteit en technologie inmiddels natuurlijke evolutie voorbij gegroeid, of zijn we nog altijd een speelbal van Darwins principes?   

Conventies

Het heeft niet alleen maar voordelen om als kuddedier te zijn geëvolueerd. Mensen zijn extreem gevoelig voor tradities, conventies en omgangsvormen, wat zorgt voor een sterk gevoel van verbondenheid. Maar diezelfde dingen kunnen ook leiden tot vooroordelen, groepsdenken en onverdraagzaamheid. Kunnen we hier beter mee omgaan als we onze eigen sociale evolutie beter leren begrijpen?  
 
Kom naar deze afwisselende avond waarin Marc Slors je inzicht geeft in je eigen leefwereld en de manier waarop je functioneert in de samenleving.   

Over de spreker 

Marc Slors is cognitiefilosoof aan de Radboud Universiteit. Zijn huidige onderzoek richt zich op de relatie tussen cognitie en cultuur. Eerder werk richtte zich op de filosofie van de neurowetenschappen, vrije wil, sociale cognitie en het zelf. Marc is vaak te gast bij Radboud Reflects waar hij altijd zijn heldere visie op maatschappelijke vragen geeft.   
 
Dit programma is een samenwerking met Radboud Reflects 

Onderdeel van