Theaterpresentatie LAB Oost

De exploderende walvismusical
ma 25 nov ’24 19:00
ma 25 nov ’24
19:00
  • ma 25 nov ’24
    19:00
    Stadsschouwburg Theaterzaal
  • inclusief servicekosten, exclusief drankje

De exploderende walvismusical is een surreële parabel over een samenleving die dacht dat ze jaren geleden het water al had weggejaagd, maar waar plots een walvis aanspoelt. Deze voorstelling-in-wording is gemaakt door actrice, schrijfster en regisseuse Elsa van Dijk, voortgekomen uit haar LAB Oost-residentie in Theater Het Badhuis.

Dit project onderzoekt onze relatie tot het water en alles wat daarin leeft. Over hoe we door onze vooruitgang geen natuurlijke vijanden meer hebben, behalve de effecten van die vooruitgang, en hoe we er steeds in slagen die effecten te negeren, ook al liggen ze zacht ademend op onze stranden.

Elsa van Dijk: ‘Ik wilde dit specifiek voor kinderen maken, omdat ik graag moeilijke thema’s zoals de klimaatcrisis ontrafel, vertaal en inzichtelijk maak via theater vol muziek. Tegelijkertijd gun ik het iedereen (en mezelf) om met een kinderblik naar dit soort thema’s te kijken: onstuimig, open, nieuwsgierig en lekker brutaal’

LAB Oost

LAB Oost is een nieuwe ontwikkelplek voor jeugdpodiumkunsten, een initiatief van Theatergroep De Horde, Theater a/d Rijn (De Nieuwe Oost) en Stadsschouwburg Nijmegen en Concertgebouw De Vereeniging.

Op dit moment werkt schrijver en regisseur Elsa van Dijk met haar team aan De exploderende walvismusical. 

Vrolijk duister en lichtelijk absurd muziektheater voor 8+ rond een levensechte, aangespoelde walvis.
Elsa: 'De exploderende walvismusical wordt een surreële parabel over een samenleving die dacht dat ze jaren geleden het water al weggejaagd hadden, maar waar plots een walvis aanspoelt.
De voorstelling-in-wording onderzoekt onze relatie tot het water en alles wat daarin leeft. Over hoe we door onze vooruitgang geen natuurlijke vijanden meer hebben, behalve de effecten van die vooruitgang, en hoe we er steeds in slagen die effecten te negeren, ook al liggen ze zacht ademend op onze stranden.
Ik wil dit specifiek voor kinderen maken omdat ik graag moeilijke thema’s zoals de klimaatcrisis uitkleed, vertaal en voor kinderen inzichtelijk maak via theater vol muziek. Tegelijk gun ik het iedereen (en mezelf) om met een kinderblik naar dit soort thema’s te kijken: onstuimig, open, nieuwsgierig en lekker brutaal.'

Credits

Concept en tekst Elsa van Dijk
Compositie Joeri Cnapelinckx
Spel Willeke de Boer, Joeri Cnapelinckx, Elsa van Dijk en Jonas Van Thielen